Fars dag skrevet på papir

Alle kender og mange fejrer fars dag, men hvorfor?

Fars dag er en af de danske traditioner alle kender og mange fejrer, men der er ikke mange der ved hvad årsagen er. Fars dag er en tradition, der er over 100 år gammel og som startede i USA, nærmere bestemt Spokane i Washington.

En datter til en alenefar til 6 børn, havde været til en prædiken hos hende, der startede Mors dag og blev enig om at hun ville lave en fars dag på hendes fars fødselsdag d.5. juni. Traditionen startede i 1910.

Hvorfor fejrer vi Fars Dag i dag?

Mors dag er en endnu ældre tradition og blev allerede fejret rundt omkring og derfor syntes mange at fædrene også skulle have deres dag og allerede 6 år senere i 1916 fejrede den amerikanske præsident Wilson Fars Dag.

Herfra gik det lidt frem og tilbage, da man ville undgå at det blev en dag, der blev udnyttet af forretninger til at tjene penge. Et oplagt sted kunne være et byggefirma der i anledningen af Fars Dag havde et specielt Fars dagtilbud.

I 1972 skrev præsident Nixon dog under på en erklæring, der gjorde Fars dag til en helligdag på lige fod med Mors Dag over hele USA.

Fars Dag i Danmark

Fars Dag er altså som med så mange andre traditioner, en amerikansk, som vi har taget til os her i Danmark.

Dagen blive introduceret her i Skandinavien i 1930’erne. Først i Sverige i 1931 og i Danmark i 1935. I Sverige holder man det på samme dag som i USA, der havde flyttet dagen til den 3. søndag i juni, men i Danmark holdt man fast i d. 5. juni, som også er Grundlovsdag.

Her har den ligget alle årene med en enkel lille misser i 1949, hvor en flok nordiske handelsfolk mente, at det ville give en større omsætning, hvis den lå i november. Flytningen var dog ikke nogen succes, blandt andet fordi man havde glemt at tage pressen i ed og dagen flyttede derfor tilbage til 5. juni.

I Sverige, hvor de havde husket den vigtige PR – del lykkes det handelsfolkene at flytte datoen og den ligger i dag 2. søndag i november. Præcis 6 måneder efter Mors Dag. 

Gaver til far på Fars Dag

I Danmark er det en tradition at børn, store som små, køber en gave til deres far på Fars Dag. Tidligere var det almindeligt, at man købte en flaske vin eller noget tilsvarende, så er der i dag lagt meget mere fantasi ind i at finde den rette gave.

Hvis din far er en rigtig handy-man, kan du klikke her for et godt eksempel på en Fars Dags gave.

I dag findes der webshops, der er specialiseret i at finde den rette gave til dagen og selv NGO’erne er med og det er muligt at købe f.eks. 5 x fisk til en far i et land i Afrika, så han kan brødføde sin familie.

Selvom Fars Dag i dag er en populær tradition, har den i Danmark aldrig været helt så populær som Mors Dag og der bliver heller ikke fra virksomheders side, gjort helt så meget ud af markedsføringen.